Ahány évszak, annyi pompázatos szín, íz és forma! Maga az Isten lakozik a japán édességekben?

Amikor Japánra gondol az ember, nem az édességek, sütik és fagyik jutnak először eszükbe. Pedig sütiválasztékban igazán nincs hiány. Vannak tradicionális édességek, és azok a fantasztikus „copy-k”, amiket csak Japánban lehet kapni.  Ezek ugyanolyanok, mint az eredeti  francia  bagettek , croissant-ok, fahéjas csigák és  amerikai piték! Életem legnagyobb élménye a „japán amerikai pite”. Egyszerű a képlet: a japánok járnak-kelnek a világban, és összegyűjtik a sok finomság receptjét. Így találtam rá Tokióban a kedvenc kürtőskalácsosomra is. Egyből beleszerettem a kalács ízébe. No, és persze a tulajba is.

A japán tradicionális édességeknél maradva nálam a nambervan a  doriyaki palacsinta. Hm,  nagyon fincsi, és nagyon egészséges.  Japán édes vörös babbal töltik, van vaníliás is.  Árulják mindenhol az utcákon. Hát épp ez az! Jártamban-keltemben nem tudtam ellenállni a kísértésnek.

A japá­nok életé­ben egyébként az évsza­kok vál­ta­ko­zása fon­tos sze­re­pet ját­szik, ezért a sze­zo­ná­li­san vál­tozó for­mák és szí­nek a kony­há­ban is visszaköszönnek. Minden évszak  új szezonális édességgel lep meg bennünket. Náluk azonban ez nem azt jelenti, hogy télen francia krémest, nyáron pedig fagyit esznek, mint mi itthon. A nyári melegben élénk színekkel keltenek hűsítő hatást a gyönyörűen megformált különleges sütemények, nem pedig hőmérsékletükkel.

A legelterjedtebb shinto vallás szerint a tárgyakban istenek lakoznak, így minden apróságnak kijár a megfelelő tisztelet. Talán éppen ezért olyan aprólékosan kidolgozottak még a wagashik is, melyekben megfigyelhetők a Japánra jellemző, csodálatos vizuális kultúra. A sütemények gyakran nem tárgyakat, hanem szentimentális képeket ábrázolnak, mint például nyáresti tűzijáték, vagy hegyi tó vizén tükröződő hajnali napfény.

További kedvenc japán édességeim:

Manju: Joyo (yam gyökér/édesbur­go­nya) vagy lisztből készült gőzölt gombóc, melyet babpürével töltenek meg.

Monaka: Azuka babpürével töltött vékony rísz ostyák. 

Wagashi leg­in­kább rizst, édes bur­go­nyát, szó­ja­lisz­tet, kölest, babot, gesz­te­nyét (és per­sze még sok mást) tartalmazó édes finomság.

Remélem, megjött a kedvetek egy kis sütögetéshez. Próbáljátok ki valamelyik japán receptet! Garantálom, hogy nem fogtok csalódni.