Ahány évszak, annyi pompázatos szín, íz és forma! Maga az Isten lakozik a japán édességekben?
Amikor Japánra gondol az ember, nem az édességek, sütik és fagyik jutnak először eszükbe. Pedig sütiválasztékban igazán nincs hiány. Vannak tradicionális édességek, és azok a fantasztikus „copy-k”, amiket csak Japánban lehet kapni. Ezek ugyanolyanok, mint az eredeti francia bagettek , croissant-ok, fahéjas csigák és amerikai piték! Életem legnagyobb élménye a „japán amerikai pite”. Egyszerű a képlet: a japánok járnak-kelnek a világban, és összegyűjtik a sok finomság receptjét. Így találtam rá Tokióban a kedvenc kürtőskalácsosomra is. Egyből beleszerettem a kalács ízébe. No, és persze a tulajba is.
A japán tradicionális édességeknél maradva nálam a nambervan a doriyaki palacsinta. Hm, nagyon fincsi, és nagyon egészséges. Japán édes vörös babbal töltik, van vaníliás is. Árulják mindenhol az utcákon. Hát épp ez az! Jártamban-keltemben nem tudtam ellenállni a kísértésnek.
A japánok életében egyébként az évszakok váltakozása fontos szerepet játszik, ezért a szezonálisan változó formák és színek a konyhában is visszaköszönnek. Minden évszak új szezonális édességgel lep meg bennünket. Náluk azonban ez nem azt jelenti, hogy télen francia krémest, nyáron pedig fagyit esznek, mint mi itthon. A nyári melegben élénk színekkel keltenek hűsítő hatást a gyönyörűen megformált különleges sütemények, nem pedig hőmérsékletükkel.
A legelterjedtebb shinto vallás szerint a tárgyakban istenek lakoznak, így minden apróságnak kijár a megfelelő tisztelet. Talán éppen ezért olyan aprólékosan kidolgozottak még a wagashik is, melyekben megfigyelhetők a Japánra jellemző, csodálatos vizuális kultúra. A sütemények gyakran nem tárgyakat, hanem szentimentális képeket ábrázolnak, mint például nyáresti tűzijáték, vagy hegyi tó vizén tükröződő hajnali napfény.
További kedvenc japán édességeim:
Manju: Joyo (yam gyökér/édesburgonya) vagy lisztből készült gőzölt gombóc, melyet babpürével töltenek meg.
Monaka: Azuka babpürével töltött vékony rísz ostyák.
Wagashi leginkább rizst, édes burgonyát, szójalisztet, kölest, babot, gesztenyét (és persze még sok mást) tartalmazó édes finomság.
Remélem, megjött a kedvetek egy kis sütögetéshez. Próbáljátok ki valamelyik japán receptet! Garantálom, hogy nem fogtok csalódni.
Utolsó kommentek